За биотина и неговата роля:

Биотинът е вещество, известно повече под името витамин В7. Други имена, които може да сте срещали са "коензим R" и "витамин Н".  Този водоразтворим витамин не е много известен в терапевтичната практика и диетологията, но за сметка на това е изключително полезен: участва в биосинтеза на мастните киселини, производството на енергия, метаболизма на аминокиселините, както и в усвояването на белтъчините и въглехидратите и в обмяната на въглеродния двуокис. Ако искате да направите действието на витамин по-ефективно – комбинирайте го с витамините А, В2, В6 и ниацин.

Една от основните задачи на Витамин В7 е да играе роля на кофактор и катализатор на  много важни за човешкия метаболизъм химични реакции.

Витамин В7 участва в състава на много ензими като коензим: подобрява метаболизма на есенциалната аминокиселина левцин, помага на фолиевата киселина (витамин В9) да се преобразува във форма, лесна за усвояване от организма, участва също така в цикъла на трикарбоновите киселини (цикъл на Кребс) като част от ензима пируват карбоксилаза.

Заради липсата на биотин не могат да се създадат клетъчните компоненти на мазнините правилно и това води до развитие на проблеми в кожните клетки. Най-често срещаният симптом на дефицит на биотин при малките деца е дерматитът – при това състояние на кожата могат да се появят жълтеникави петна около скалпа, главата, веждите и кожата зад ушите на новороденото. При възрастните това състояние на кожата се нарича себорея.

Как действа биотинът?

Някои от доказаните ползи на биотина са: да укрепва и подсилва ноктите, допринася за повишена енергичност чрез увеличаване активността на ключови за освобождаването на енергия ензими в клетките; допринася за поддържането на триглицеридите в кръвта в норма. 

Биотинът може да поддържа дейността на нервната система. Той играе ролята на помощен витамин, тъй като глюкозата и мазнините се използват за създаване на енергия в рамките на нервната система. С дефицит на биотин са свързани много нервни симптоми, като гърчове, липса на мускулната координация (атаксия), както и липсата на добър мускулен тонус (хипотония).

Биотинът е витамин, който помага при лечението на доста заболявания, като косопад; чревни дисбаланси, включително и чревно възпаление, чревно раздразнение, болест на Крон, улцерозен колит, както и хронична диария; нервни разстройства, включително гърчове, атаксия (движението се характеризира с липса на мускулна координация) и хипотония (движението се характеризира с липса на мускулен тонус); кожни заболявания.