Антиоксидантите са хранителни вещества, които играят важна роля в човешкия организъм и защитават тялото от свободните радикали. Също така антиоксидантите са жизненоважни за поддържането на здрава имунна система, както и за поддържането и запазването на тъканите и клетките. Предпазвайки ни от вредното въздействие на свободните радикали, те възпрепятстват развитието на редица сърдечни заболявания, туморни процеси и стареенето.
Антиоксидантите в действителност са нискомолекулни съединения, попадащи в организма чрез различни хранителни продукти. Както вече споменахме, главната роля на тези вещества е унищожаването на свободните радикали в организма, като токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от пагубни болести. Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма.
Към групата на антиоксидантите спадат витамин C, витамин Е, флавоноидите, ферулова киселина и други. Антиоксидантите имат свойството още да подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества, и подобряват имунната система. Най-известните натурални източници на антиоксиданти са Акай Бери, Маки Бери, Малинови кетони, Артишок, Магарешки трън, Спирулина и други.