От къде идва минералът селен?

През 1817 г. шведският учен  Йонс Якоб Берцелиус открива селена, като не предполага, че този минерал може да бъде толкова полезен.  С годините този елемент придобива все по голямо значение за науката за здравето. 

Като микроминерал, селенът трябва да се приема по възможност всеки ден с храната- препоръчително е да бъде в малки количества (не повече от 50 микрограма). Селенът и витамин Е играят ролята на синергисти и антиоксидантно действие. Тяхното действие се изразява в това да предотвратяват и да забавят остаряването и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие окисление. От селен имат по-голяма нужда мъжете, защото почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Препоръчваната дажба е 50мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки. 
Полезни ефекти: Съдейства за поддържане еластичността на тъканите, характерна за младежката възраст. Облекчава горещите вълни и дискомфорта, свързан с менопаузата. Помага при лечение и предпазване от пърхот. Вероятно неутрализира някои карциногени и осигурява защита срещу отделни видове рак. 
Болести при недостиг: Преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила, болест на Кешан. 

Как действа селенът?

Като основен антиоксидант, селенът може да предпазва клетъчната мембрана, намалява риска от рак и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Медицински изследвания показват, че благодарение на селен може да се понижи опасността от появата на рак на дебелото черво, рак на белите дробове и рак на простатата. Селенът запазва еластичността на тъканите, забавя процесите на стареене и е ефикасен при лечението на пърхот.

Какви благоприятни ефекти има от приема на селен?

  • Стимулира и укрепва имунната система
  • Помага при ракови заболявания
  • Намалява болките, появили се вследствие на артрит
  • Възпрепятства процеса на стареене
  • Предпазва от появата на сърдечно – съдови заболявания, сърдечни удари и инфаркти
  • Намалява възможността от образуването на тромби в кръвоносните съдове, сърцето и мозъка
  • Прави кожата по-еластична
  • Защитава от увреждания, причинени от тютюнопушене

Кога трябва да си набавим допълнително Селен?

  • При заболявания на сърдечно-съдовата система, исхемична болест на сърцето, хипертония, аритмия, след инфаркт на миокарда, за ускорено възстановяване на сърдечния мускул.
  • При атеросклероза и ако искате да нормализирате холестерина
  • За преодоляване натрупването на тежки метали и свързаните с тях проблеми на черния дроб, при холецистити и хепатит, за подобряване работата на черния дроб и нормализиране на жлъчката.
  • При заболяване на храносмилателния тракт: гастрит, колит, панкреас.
  • При бронхиална астма и ако имате различни алергии.
  • При мъжко безплодие особено при олигоспермия.
  • Ако имате ставни и ревматични заболявания.
  • Ако сте пушачи, за да намалите вредното въздействие на тютюневия дим, смоли и съдържащите се тежки метали в цигарите.
  • Ако живеете в неблагоприятна градска среда с много автомобилни задръствания – характерни с изхвърлянето на огромно количество изгорели автомобилно газове.
  • Ако работата ви е на компютър за повече от 2 часа на ден.
  • Ако се чувствате уморени или е налице хронична умора.
  • При остри хронични заболявания за повишаване имунитета на организма.

Кои са източниците на селен?

Най-добрият източник на селен са бБразилските орехи. На второ място като източници на минерала се нареждат маята, пълнозърнестите храни, чесънът, праз лук и морските дарове. Други източници са: бъбреци, черен дроб, пшеничен зародиш, трици, риба тон, лук, домати, броколи. Всеки продукт минал през термична обработка губи голямо количество от този минерал.
Въпреки, че селенът е важен за здравето, високите дози могат да бъдат токсични. Ако вдишате селен може да се стигне и до остри и фатални случаи на токсичност. Хроничната токсичност на селен (селеноза) може да се появи ако сте приемали ниски дози селен, но за по-дълъг период от време.