От къде идва минералът селен?
През 1817 г. шведският учен Йонс Якоб Берцелиус открива селена, като не предполага, че този минерал може да бъде толкова полезен. С годините този елемент придобива все по голямо значение за науката за здравето.
Като микроминерал, селенът трябва да се приема по възможност всеки ден с храната- препоръчително е да бъде в малки количества (не повече от 50 микрограма). Селенът и витамин Е играят ролята на синергисти и антиоксидантно действие. Тяхното действие се изразява в това да предотвратяват и да забавят остаряването и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие окисление. От селен имат по-голяма нужда мъжете, защото почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Препоръчваната дажба е 50мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки.
Полезни ефекти: Съдейства за поддържане еластичността на тъканите, характерна за младежката възраст. Облекчава горещите вълни и дискомфорта, свързан с менопаузата. Помага при лечение и предпазване от пърхот. Вероятно неутрализира някои карциногени и осигурява защита срещу отделни видове рак.
Болести при недостиг: Преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила, болест на Кешан.
Как действа селенът?
Като основен антиоксидант, селенът може да предпазва клетъчната мембрана, намалява риска от рак и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Медицински изследвания показват, че благодарение на селен може да се понижи опасността от появата на рак на дебелото черво, рак на белите дробове и рак на простатата. Селенът запазва еластичността на тъканите, забавя процесите на стареене и е ефикасен при лечението на пърхот.
Какви благоприятни ефекти има от приема на селен?
- Стимулира и укрепва имунната система
- Помага при ракови заболявания
- Намалява болките, появили се вследствие на артрит
- Възпрепятства процеса на стареене
- Предпазва от появата на сърдечно – съдови заболявания, сърдечни удари и инфаркти
- Намалява възможността от образуването на тромби в кръвоносните съдове, сърцето и мозъка
- Прави кожата по-еластична
- Защитава от увреждания, причинени от тютюнопушене
Кога трябва да си набавим допълнително Селен?
- При заболявания на сърдечно-съдовата система, исхемична болест на сърцето, хипертония, аритмия, след инфаркт на миокарда, за ускорено възстановяване на сърдечния мускул.
- При атеросклероза и ако искате да нормализирате холестерина
- За преодоляване натрупването на тежки метали и свързаните с тях проблеми на черния дроб, при холецистити и хепатит, за подобряване работата на черния дроб и нормализиране на жлъчката.
- При заболяване на храносмилателния тракт: гастрит, колит, панкреас.
- При бронхиална астма и ако имате различни алергии.
- При мъжко безплодие особено при олигоспермия.
- Ако имате ставни и ревматични заболявания.
- Ако сте пушачи, за да намалите вредното въздействие на тютюневия дим, смоли и съдържащите се тежки метали в цигарите.
- Ако живеете в неблагоприятна градска среда с много автомобилни задръствания – характерни с изхвърлянето на огромно количество изгорели автомобилно газове.
- Ако работата ви е на компютър за повече от 2 часа на ден.
- Ако се чувствате уморени или е налице хронична умора.
- При остри хронични заболявания за повишаване имунитета на организма.
Кои са източниците на селен?
Най-добрият източник на селен са бБразилските орехи. На второ място като източници на минерала се нареждат маята, пълнозърнестите храни, чесънът, праз лук и морските дарове. Други източници са: бъбреци, черен дроб, пшеничен зародиш, трици, риба тон, лук, домати, броколи. Всеки продукт минал през термична обработка губи голямо количество от този минерал.
Въпреки, че селенът е важен за здравето, високите дози могат да бъдат токсични. Ако вдишате селен може да се стигне и до остри и фатални случаи на токсичност. Хроничната токсичност на селен (селеноза) може да се появи ако сте приемали ниски дози селен, но за по-дълъг период от време.
Коментирай