Малко повече за Витамин Е:

Витамин Е е най-важният мастно-разтворим антиоксидант, който се среща в тъканите на човека и животните. Той се разполага в богатите на липиди участъци като клетъчните мембрани и мозъка. Точно в тези места той действа като стабилизатор и неутрализатор на оксидативните щети, причинени от свободните радикали, тежките метали и токсините от околната среда.

Витамин Е представлява група от мастно-разтворими активни витамини, намиращи се в тялото. Те са познати под имета токофероли, алфа-токоферол, токоферол бета, гама-токоферол и делта токоферол. Други членове на тази група на витамин Е са токотриеноли и включват алфа, бета, гама и делта токотриенол.

Витамин Е може да играе основна роля при предотвратяването или  при лечението на някои болестни състояния като: акне, болест на Алцхаймер, астма, атеросклероза, рак на гърдата, диабет, епилепсия, подагра, Базедова болест, мъжки стерилитет, макулна дегенерация, менопауза, мигрена, множествена склероза, болест на Паркинсон, псориазис,  ревматоиден артрит, катаракта и др.

Как действа витамин Е?

Този витамин може да стимулира имунната функция, благодарение на благотворното си влияние върху щитовидната жлеза. Витамин Е е много ценен при оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания. За предотвратяване на оксидативен стрес, витамин Е работи заедно с други витамини и вещества, които му помагат да предотвратяват кислородните молекули да станат твърде реактивни. Това са витамин С, глутатион, селен и витамин B3.

Витамин Е има свойството да предпазва кожата от ултравиолетовите лъчения и да я заздравява. При адекватен прием на витамин Е се наблюдава понижен риск от развитие на рак на пикочния мехур.

Като хранителен източник Витамин Е може да помогне за защита срещу рак на простатата и болест на Алцхаймер – една от формите на витамин Е, а именно гама-токоферол спира разпространението на раковите клетки на простатата, но без да засяга здравите клетки. При прием на високи дози витамин Е чрез храната се намалява с 67% риска от болест на Алцхаймер.

Витамин Е подобрява циркулацията на кръвта. Той е необходим за регенерация на тъканите, оказва благотворно влияние върху предменструалния синдром. Използва се при фиброзни образувания на гърдите. Този витамин също така осигурява нормално кръвосъсирване и зарастването на белезите като предотвратява образуването на белези. Понижава кръвното налягане и предпазва от катаракта на очите.

За спортистите е много важно да приемат  Витамин Е, защото той подпомага здравето на мускулите и нервите, укрепва капилярите и стените, предотвратява появата на анемия.