Холестерол - какво означава и как червеният ориз помага

История на червения ориз?

Червеният ориз (дрожд) е бил използван почти 2300 години. Той произхожда от Китай и се използва както за оцветяване на храни, така и за лекарствена билка. Още преди около 800 г. в Китай, е взет вътрешно, за да "успокои тялото, да подпомогне храносмилането и да съживи кръвта". Red Yeast Rice(RYR) също се използва в традиционната китайска медицина (TCM), за да помогне на далака, да премахне храчките и да подобри кръвообращението. В Япония червеният дрожд се нарича „hoji“, което означава "зърно или боб, обрасли с плесен". RYR се получава чрез ферментиране на ориз с вид дрожди, известни като „Monascus purpeus“. Те съдържат съединения, наречени моноколини. Тези химикали възпрепятстват производството на ензимни. Лекарите ги  наричат "HMG-CoA редуктаза". Когато се блокират, организма спира да произвежда холестерол.

Какво означава холестерол?

Думата „холестерол“ се е превърнала в битово име и повечето хора смятат, че е "лош". Факт е, че той има много важна работа и е от решаващо значение за човешкото здраве. Холестеролът е восъчно вещество с много важни функции в тялото. Само 20% от него в тялото ни идва от храната, която ядем, а останалите 80% се произвеждат от нашия черен дроб.
Холестеролът трябва да направи следното:

  • Витамин D
  • Тестостерон - основният хормон за мъжете
  • Естрогенът, основният хормон за жените
  • Миелинова обвивка, защитното покритие, което обгражда нервите в тялото
  • Жлъч, който ни помага да абсорбираме мазнини

Проучванията показват, че ако холестеролът в кръвта е твърде нисък, човек е с повишен риск от депресия и самоубийство. Това вероятно се дължи на неговото въздействие върху хормоните и нервната система. В допълнение, много нисък LDL (лош) холестерол може да предотврати сърдечни пристъпи, но също така изглежда, че увеличава риска от хеморагичен инсулт (кървене в мозъка)

Какъв е най-добрият начин за понижаване?

На първо място застават диетата и упражненията. Те могат да подобрят нивото на холестерола и да намалят риска от сърдечен удар и инсулт. Диетата с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци е от решаващо значение за поддържане на здравословно ниво на холестерола. По този начин същевременно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, деменция и др. Упражнението също е от значение. За някои обаче това може да не е достатъчно. В такъв случай трябва да се консултира с лекар, за да се обсъди дали е необходимо лечение с лекарство със статини. Най-доброто и полезно решение е избор на хранителна добавка, като например Red Yeast Rice.

Какво е Мая от червен ориз и кой може да я използва?

Маята от червен ориз е позната на всеки със своите ползи да понижава холестерола. Много хора с висок холестерол използват добавки от червен ориз, за да избегнат опасността от статини. Както вече споменахме, на пазара има лекарства понижаващи холестерола. Те са известни като „статини“ и са с редица странични ефекти, за съжаление. Някои от тях включват: загуба на памет, увреждане на черния дроб, мускулни болки, висока кръвна захар и дори развитие на диабет тип 2.  Научните изследвания са показали, че използването на хранителни добавки са довели до понижаване на общия холестерол, както и на "лошия холестерол". Според традиционната китайска медицина ползите от червения ориз също включват подобрения в кръвообращението и храносмилането. 

За да бъде ясно, човекът, който може да се възползва най-много от понижаването на холестерола с Red Yeast Rice включва тези с нисък сърдечен риск (непушачи, без диабет). Също така тези, които нямат история на инфаркт, коронарни стентове или удари. В допълнение, тези, които не са в състояние да понасят страничните ефекти на статините, също могат да  приемат Red Yeast Rice. Ние ви съветваме да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате каквито и да е алтернативи с лекарства и хранителни добавки.

Червен ориз в комбинация с коензим Q10

За пероралните лекарства е известно, че намаляват кръвните нива на Co-Enzyme Q10 (CoQ10). Ето защо, тези, които приемат Мая от червен ориз, може да помислят да допълнят и с CoQ10, за да поддържат нивата оптимални, тъй като дори червеният ориз може да понижи този важен ензим, от който тялото ни се нуждае.