Това е състояние на кожата, характеризиращо се с червени люспести удебелени петна (плаки). Често засяга скалпа. Псориазисът на главата може да възникне изолирано само на главата Ви или да е в която и да е друга форма на този неприятен кожен проблем.

Задната част на главата, над врата, е често срещано място за псориазис, но могат да бъдат засегнати множество отделни области на скалпа или целия скалп. Псориазисът на главата се характеризира с добре очертаната, зачервена и сгъстена кожа. Петната често са сребристо бели. Псориазисът може да се простира малко извън линията на косъма.

Псориазисът на главата, въпреки че често е добре прикрит от косата, е източник на социално смущение поради лющене на плаките и силен "пърхот". Псориазисът на главата може изобщо да не причини никакви симптоми или може да е изключително сърбящ. Това е хроничен проблем, продължава много години, въпреки че често варира по степен на засегнати участъци и редува периоди на обостряне с такива на успокоение.

В много тежки случаи може да има някакъв временен лек локализиран косопад, но псориазисът на главата не причинява трайно оплешивяване и косата винаги израства, когато периодът на влошаване отмине.

Как да използвате шампоани за псориазис?

Шампоаните за псориазис не трябва да се използват като нормални шампоани. Те не са предназначени за почистване на косата и обикновено ще трябва да използвате обикновен шампоан, за да измиете косата си.

Трябва да използвате шампоани за псориазис точно според указанията на опаковката. Когато прилагате шампоан за псориазис върху главата Ви, уверете се, че използвате препоръчаното количество и се уверете, че то достига до скалпа, втривайте добре. Някои шампоани за псориазис трябва да се оставят за 10-15 минути, докато други трябва да се втриват и изплакват два пъти.

Не трябва да оставяте шампоан за псориазис в косата си по-дълго от препоръчителното, тъй като може да повредите кожата.

Насочете се към продукти с натурален произход. Въпреки че е трудно напълно да разрешите проблемите, е много важно да подхранвате скалпа си със здравословни хранителни вещества, необходими за балансирането на кожата и да остане тя здрава.