Колко ползи всъщност има желатинът и колко знаем за него?

Всички сме чували за желатина и многобройните му приложения, но обикновено ограничаваме употребата му само до готварството и пропускаме огромните ползи, които той би могъл да донесе на тялото ни. Оказва се, че положителните качества на този продукт са много повече от това, което някой би могъл да очаква.

Какво представлява желатинът?

Желатинът (gelatine) е животински продукt – прост белтък с много висока разтворимост във вода, чиито получени разтвори имат склонността да се сгъстяват в желе, което е и причинита да е толкова широко разпространен в готварската индустрия. Степента, в която се разтваря, е правопропорционална на температурата на водата, в която го разтвартяме. Оптимална температура от 42 до 60°С, тъй като загрят до температура по-висока от 60°С-градусовата граница, желатинът губи всичките си свойства. В сухо тегло той е 98% протеин и има много високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин, които тялото ни не може да произвежда само.

Как действа желатинът и какви са благоприятните му ефекти?

  • Обратно на очакванията, желатинът има големи ползи в много сфери и допринася за най-различни аспекти от подобравянето на здравето. Започвайки от поддръжка на коса, кожа и нокти и стигайки до подобряване на костната структура, желатинът е природно чудо, което заслужава да му се отдаде нужното внимание.
  • Едно от свойствата на желатина е подобряването на имунната система.
  • Благодарение на високото си съдържание на колаген, е прекрасно средство за заздравяване на костите, което е като превенция на някои болести от типа на остеопороза и артрит.
  • Отново заради колагена, желатинът помага в борбата със стареенето и допринася за удължаване на времето, в което кожата е еластична и се бори с появата на бръчки.
  • Използван редовно, той успешно понижава нивото на холестерол в кръвта,  държи под контрол гликемията и увеличава физическата издържливост.
  • Още една полза е и лекуването на рани и белези, ако бъде използван като лекарство.
  • Желатинът има приложимост и при чревни проблеми, пречиствайки стомаха и чревните кухини.
  • Друга помощ, която оказва, е за заздравяването на ноктите, поддържането на чиста и гладка кожа и сгъстяването на косата, като има направени и специални шампоани с желатин, имащи за цел да предпазят от загуба на коса.

Кога трябва да помислим за увеличаване на приема на желатин?

Хората обикновено имаме навика да ядем еднообразна и бедна храна, което води до намаляване на много вещества в организма и причинява голямото количество болести, от които страдаме в днешно време.  Тялото ни е устроено така, че да ни дава сигнали и да ни „предупреждава“, когато твърде дълго сме го лишавали от нещо и това започва да се отразява. За съжаление в много от случаите ние не знаем да разчитаме тези сигнали и разбираме за тях, когато е късно.

Когато говорим за желатина, едни от най-явните сигнали, давани от тялото ни, че то има нужда от него, са:

  • поява на болки в кръста, мускулите, ставите.
  • забелязване на все по-често падане или накъсване на косата.
  • повишаване на холестерола, по-бърза умора при спорт.
  • болки в стомаха, запек, стомашно разстройство.
  • твърде чести настинки и боледувания.

От къде можем да си го набавим?

Най-лесният начин за предпазване от всички тези болести и проблеми, е увеличаване на приема на желатин и храните, в които се съдържа. Макар и да е лесен за намиране във всеки универсален магазин и много използван в хранителната промишленост, точно този желатин е до някаква степен преработен и специалисти препоръчват да се потърси по-естествен източник на желатин. Именно заради това вече са създадени много начини за улесняване приема на желатин като хранителна добавка. Капсули, прах, желатинови листа и диетичен желатин, предназначен за хора, страдащи от диабет.

Която и форма на този продукт да изберем, най-важното е да се научим да разчитаме знаците давани от тялото ни, когато то има нужда от нещо, а също така и да не подценяваме силата на разнообразното хранене.