Фолиевата киселина или витамин B9, каквото е другото й название, е едно от най-важните неща, от които се нуждаем, за да сме здрави.

Какво представлява фолиевата киселина?

C19H19N7O6. Това е брутната формула на този жълтооранжев кристален прах, познат ни като фолиева киселина, фолацин или B9. Спадаща към групата на водноразтворимите витамини от група B, тя е безкрайно необходима на тялото ни, за да образува хемоглобин и да поддържа правилното размножаване на клетките.

С какво ни помага фолиевата киселина?

Ползите, които фолацинът има върху тялото ни, ако се приема правилно и в достатъчни количества, са незаменими и от огромно значение за здравето ни, както и за ембрионите при бременните.
Най-основната помощ, която фолиевата киселина оказва, е стимулирането на размножаването на клетките, от където тръгват и всички останали ползи. При бременните жени е от изключително голяма важност да се приема витамин B9, тъй като той спомага изграждането на здрава плацента и костния мозък на ембриона. Намалява риска от вродени увреждания с до 70%, развивайки гръбначния стълб, мозъка, клетките и образувайки ДНК и РНК. Намалява нивото на стеросвите хормони у майката и тонизира цялото тяло, помагайки на бремеността да протече по-леко.
Много от производните й съединения, фолати, са включени в редица ензими, синтезиращи голям брой аминокиселини и нуклеотиди, които пък от своя страна участват в образуването на ДНК и РНК–то. Също така помага на процесите не метаболизма и отговаря за правилното образуване на червените кръвни телца, предпазвайки ни от анемия и защитавайки нервната ни система. Фолацинът помага и за пълното усвояване на всички останали витамини от група B.

Какви са опасностите при дефицит на витамин B9?

Липсата или много намаленото количество на фолацин в тялото е особено опасно за всеки организъм, но най-вече за тези на бременните и развиващите се ембриони. Дефицит на фолиева киселина може да доведе до големи нарушения при размножаването на клетките, от което ще последват проблеми с развитието на мозъчната кора, целия гръбначен стълб на бебето, плацентата на майката, нервната тръба, която след това изгражда нервната система. Дори в отчитането на много малка липса, последствията за плода могат да са сериозни малформации като Спина бифида, а също така се увеличава опасността от отлепяне на плацентата и дори аборт.
Други лоши резултати от дефицита на фолацин могат  да бъдат неправилно развитото ДНК, което се отразява най-осезаемо върху регенериращите се тъкани, както и натрупването на хемоцистеин, водещ до атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове. Това увеличава рисковете от сърдечно-съдови заболявания. След сериозни изследвания е установете, че липсите могат да допринесат и за развитието на ракови образования и мутации в структурата на клетките.

Как можем да предотвратим дефицитните стойности на фолацин?

Тъй като тялото ни не произвежда само фолиева киселина, ние сами трябва да се погрижим за набавяне на достатъчни количества от нея чрез правилен подбор на храна и хранителни добавки. Най-голямо количество се отркива в пресните зеленчуци маруля, зеле, аспержи, карфиол, фасул, ряпа, домати, магданоз, броколи, спанак, лапад, цвекло, грах. Всички зелени зеленчуци. Също така и във всички видове цитрусови плодове, ечемика, черния дроб, повечето меки сирена, пшеничните зародиши, овесените ядки, яйца, нахут, леща, ориз, говеждо и агнешко месо. В някои страни се използва фолацин като добавка към тестените изделия, така че е хубаво да се консумират и фиде, пълнозърнест хляб, спагети, макарони.
Според лекарите препоръчителната дневна доза на фолиева киселина за възрастните е 100мг, а на бременните жени се препоръчват по 400мг. Повечето жени решили да имат деца, след консултация с лекар, започват ежедневен прием на фолиева киселина няколко месеца преди предполагаемия период на забременяване. Хубавото на този витамин е, че не съществува опасност от предозиране, ако се приема както чрез храната, така чрез синтетични хранителни добавки.

В заключение ще добавя, че фолиевата киселина е есенциална не само за нашето, но и за здравето на децата ни. Не я подценявайте!