Есента е известна като сезон на настинки и грип. Тъй като дните стават по-тъмни и мрачни, ние сме склонни да се чувстваме малко по-скучни и уморени от обичайното. Това е времето,в което сме изключително уязвими и вирусите в комбинация със студеното време могат да ударят. За щастие има много начини да се предпазите от есенни вируси и настинки и да запазите имунната си система да се бори с напасването по време на по-студените месеци.Ако се чувствате малко объркан, сега е моментът да започнете да мислите за подсилване на имунната ви система, за да се борите с тези студени климатични условия.За щастие има много неща, които можете да направите, за да подкрепите способността на организма да предотвратява заболяванията и да се чувствате възможно най-енергични и здрави. Може да се храните с морски дарове, да се уверите, че получавате достатъчно сън и да се усмихвате по-често. А за да сте сигурни, че ще останете здрави сме подготвили за вас няколко продукта, подходящи за вашето здраве през есентта.

Витамин С

Витамин С е един от най-безопасните и най-ефективни хранителни вещества според експертите. Ползите от витамин С могат да включват най-вече защита срещу недостиг на имунна система, сърдечно-съдови заболявания, пренатални здравословни проблеми, очни болести и дори бръчки на кожата. Неотдавнашно проучване, публикувано в Семинари в превантивната и алтернативната медицина  бяха разгледани над 100 проучвания в продължение на 10 години. Тези проучвания разкриха нарастващ списък с предимствата на витамин С. "Витамин С е получил голямо внимание и с добра причина. По-високите нива на витамин С в кръвта могат да бъдат идеалният хранителен маркер за цялостно здраве", казва изследователят Марк Мояд(доктор на МВР, от Мичиганския университет). "Колкото повече изучаваме витамин С, толкова по-добре разбираме колко разнообразен е той в защитата на нашето здраве, от сърдечно-съдови, ракови, инсулт и очни заболявания. С особено значение, разбира се, за имунитета.“

Според д-р Мояд "Просто не е практично повечето хора да консумират необходимите порции плодове и зеленчуци на постоянна основа, докато приемането на добавка веднъж дневно е безопасно, ефективно и лесно да се направи". Той отбелязва също, че само 10% до 20% от възрастните получават нужните за имунитета девет порции плодове и зеленчуци дневно.Мояд казва, че няма истински недостатък за приемането на 500 милиграма добавка. "Безопасната горна граница за витамин С е 2 000 милиграма на ден и има голям опит със сериозни доказателства, че приемането на 500 милиграма дневно е безопасно“.

 Витамин B6

От всички витамини, витамин В6 е най-важният за развитието и поддържането на здрава имунна система и следователно предпазва от рак, както и от инфекции. Много жени използват витамин В6 за облекчаване на менопаузални симптоми, с известен успех и играят решаваща роля в плодородието. В допълнение, витамин В6 е сложен във функцията на много ензими и в протеиновия метаболизъм и образуване. Витамин В6 е водоразтворим витамин, съдържащ пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Една от ключовите функции на витамин В6 е в производството на протеини, 

невротрансмитери (химикали, участващи в здравословната мозъчна функция), хемоглобин (в червените кръвни клетки), простагландини и други структурни и функционални химикали. В допълнение към това, витамин B6 играе важна роля в хормоналния баланс и плодовитостта. Най-забележимата му функции си остава в имунната система, която ни предпазва от инфекция. Като ключов герой на коензимите пиридоксамин фосфат и пиридоксал фосфат, витамин В6 участва в метаболизма както на мазнините, така и на протеините и допринася за над 60 други важни за здравето ензими.

Витамин Е

Необходимостта от витамин Е по отношение на подобряването на имунната система става още по-нужна с възрастта, затова не можем да я изключим от този имуностимулиращ списък.Когато остареем, ставаме по-податливи на инфекции и заболявания. Приемането на витамин Е обаче помага за изравняването на условията и дава на имунната ни система "младост".Фактите за витамин Е показват, че това е невероятен антиоксидант, който върши чудесна работа в борбата с инфекциите.Добавките са задължителни за този витамин, тъй като има малко добри източници на витамин Е. Другите ползи от витамин Е, освен подсилването на имунната система са наистина впечатляващи. Той може да предотврати сърдечни заболявания, всички видове ракови заболявания, нарушения на кръвта, загуба на зрение, артрит и много други.