Аргининът- Източник на здраве

Аргининът има много ползи за човешкия организъм. Като α-аминокиселина, която е частично заменима, набавянето му е има голямо значение за доброто развитие.

Какво представлява аргининът?

Аргинин е една от двайсетте най-често срещани аминокиселини в природата. Получава се при ферментация с употребата на бактериите Corynebacterium, Serratia, Bacillus и Escherichia coli. За първи път е открит от швейцарския учен Ернст Шулце през 1886 година. Аргининът влиза в състава на много белтъци и в зависимост от етапа на развитие и здравословното състояние на един организъм, може да бъде полузаменим или условнозаменим. Основната му функция е да неутрализира свободните радикали в тялото. 

Какви функции изпълнява аргининът?

Както всяка една друга съставка, произвеждаща се от тялото, аргининът също има огромно значение за правилното развитие на организма. Една от най-големите роли, които изпълнява, е да подпомага деленето на клетките и изхвърлянето на азот, получаващ се при разпадането на белтъците. Именно заради това му свойство, той е много препоръчителен за спортисти и хора, които извършват активна физическа дейност, защото редуцира значително времето, нужно на мускулите за възстановяване, помага за увеличаването на мускулната маса и изгарянето на мазинините, натрупващи се в тялото. Също така понижава кръвното налягане. Използван като психотропно вещество, подобрява настроението и активността. Приеман от мъже, аргининът спомага продукцията и качеството на сперматозоидите. При прием в по-големи дози стимулира освобождаването на хормоните на растежа, както и глюкагон и инсулин. Други много важни свойства на аргинина са кръворазширяването, регулирането на солите в организма, увеличаването  на броя на белите кръвни телца, играещи роля на естествен убиец на раковите клетки и увредените от тях тъкани и неутрализирането на токсичния за тялото амоняк, образуващ се при разграждането на аминокиселините.

Какви са последствията от дефицита на аргинин?

Естествено е, че щом тялото ни произвежда дадено нещо, значи липсата му води до проблеми. Аргининът не прави изключение и последиците от намаленото му количество могат да бъдат много сериозни. Списъкът с болестите, развити при наличието на занижено аргининово ниво, е доста дълъг, но

 ето част от него:
Сърдечна недостатъчност, стенокардия, хипертония, онкологични заболявания, преждевременно стареене, атеросклероза, нарушен хормонален обмен, прекомерно напълняване.
Като лекарство, аргининът може да послужи при травми, ХИВ, СПИН и сериозни изгаряния.

Кои са хората, които имат нужда от повече аргинин?

Макар и всеки човек да има нужда от аргинин, има групи от хора, които се нуждаят от засилен прием. Такива хора са основно подрастващите деца, спортистите, възрастните и хората с наднормено тегло. За спортистите е важен, защото при редовен прием повишава имунната система и ги прави по-издържливи и способни да провеждат по-дълги тренировки. Хората, използвали стероиди и усетили вредното им въздействие, също имат голяма полза от увеличаването на количествата аргинин в организма, тъй като това ще им помогне да понижават нивата на „лош“ холестерол в организма – страничен ефект от по-продължителния прием на стероиди и синтетични добавки. Възстановяващите се от травма, хората с наднормено тегло и тези, които страдат от проблеми с ерекцията, биха усетили подобряване на състоянието след употребата на аргинин. А ако забележите някой от следните сиптоми, значи тялото ви се опитва да ви подскаже, че има нужда от засилен прием на аргинин: косопад, мускулна слабост, запек, трудно зарастващи рани, кожни обриви, мастна инфилтрация на черния дроб, безплодие, импотенстност, гастрит, спад в енергията и гастрит.

Как можем да си набавим аргинин?

Оказва се, че източниците на аргинин са многобройни и начините за набавянето му са достъпни за всеки. За основен източник се смятат преди всичко  растителните и животински протеини, като конкретните храни, в които се намира, са пилешкото, пуешкото и свинското месо, извара, кисело мляко, грах, спанак, диня, всички видове ядки и най-много във фъстъците, кафяв ориз пшенични и овесени зародиши, зеленчукови сокове, пълнозърнест хляб, нахут, шоколад, стафиди, желатин, морската храна също е изключително богата на аргинин – сьомга, камбала, риба-тон, миди, скариди, раци, омари, стриди, откоподи и така нататък. Освен всички тези натурални средтсва, аргинин има и под формата на много хранителни добавки.

Като заключение мога единствено да кажа, че аргининът е естествена част от нашия организъм и не бива да допускаме да се стигне до спад в количествата му.