Всички знаят, че работаta, която изисква да прекарваме дълги часове в седнало положение, е нездравословна. А за мъж, който работи като шофьор, опасността е двойна, защото простатата страда.

Простатната жлеза е „второто сърце“ на мъжа. Малък орган с размер на кестен, който участва в производството на семенната течност, извършва хормонална регулация в организма и отговаря за ерекцията. Затова нейната правилна работа е важна както за репродуктивната функция, така и за емоционалното състояние на мъжа.

Защо простатата може да се „разболее”?

Има много причини за заболявания на простатата:

Пасивен начин на живот

Шофьорите и тези, които прекарват много време зад волана, са първите кандидат урологични пациенти.


Продължително и често преохлаждане и прегряване

Води до приток на кръв към простатата и нейното подуване. Отопляемите седалки и преохлаждането на простатата по време на принудителен ремонт на автомобила в студа са разрушителни.

Хроничен запек

Често се появява по време на заседнала работа, води до застой на кръвта и лимфата в областта на таза и простатата.

Безразборни и незащитени полови контакти

Носят опасност от инфекции.

Пикантна, пушена храна и алкохол

Как може мъжете, прекарващи дълги часове зад волана, да останат здрави?

Най-добрата защита е превенцията. За да поддържате простатната жлеза здрава, имате нужда от:

  • Активен начин на живот
  • Здравословна храна
  • Увеличаване устойчивостта на стрес
  • Предпазване от полови инфекции
  • Профилактични медицински прегледи

След 40 години всеки мъж, независимо дали има проблеми с простатата, или не, трябва да се подлага на профилактичен преглед веднъж годишно. Мъжете, които работят като шофьори, трябва да си правят профилактичен преглед, независимо от възрастта. Ранното диагностициране на простатит е ключът към успешното му лечение

Също така за мъжете специално са разработени хапчета за простата, които помагат за облекчаване на възпалението, намаляване на отока на простатата и възстановяване на нейните функции. Опитайте се да водите активен начин на живот. Включете повече здравословни храни в ежедневното си меню. През почивните дни пропускайте шофирането и ходете пеша. Всичко това ще подобри качеството Ви на живот.