Таблетки за отслабване – помагат ли добавките за отслабване?

Хранителни добавки за отслабване“ – в крещящите реклами за чудото на прахчетата и таблетките малко хора вече вярват. Има ли добавки, които наистина помагат за отслабване?

Може и да съществува продукт, който може да помогне за отслабване без да променяме режима си на хранене и начина си на живот като цяло. Но при това, много лекари съветват отслабващите да пият ту магнезий, ту желязо, ту капсули с рибено масло. Помагат ли добавките за отслабване?

За начало нека си представим хранителния режим на човек, който живее в голям град: рафинирана храна, полуфабрикати, култивирани в изкуствени условия плодове и зеленчуци… С тези хранителни продукти не е възможно организмът ни да получи необходимите му вещества. Количеството на микроелементи в съвременните продукти е минимално. Не случайно броят на хората, които страдат от дефицит на един или друг минерал, витамини и макроелементи, расте с всеки ден. Статистиката сочи, че от такъв дефицит в момента страда 1/3 от населението на планетата.

Още един факт – еволюционно ние сме програмирани да поемаме голямо количество калории – 4 хиляди за жените и 6 хиляди за мъжете. Това е програмирано още в онези времена, когато сме дишали чист въздух, хранели сме се с натурална храна, пили сме чиста вода и сме ходели по 15-20 км на ден. Днес не можем да си позволим да ядем много – храната е прекалено мазна, никога няма да отслабнем. А това значи, че няма как да получим необходимите ни елементи.

Защо да използваме хранителни добавки при отслабване?

Хранителните добавки могат да направят процеса на отслабване по-ефективен и комфортен за нас. Какво могат те?

  • Продуктите за отслабване могат да ускоряват горенето на мазнините – още при вземането на решението „ще отслабвам“, шансът да се сблъскате с дефицитно състояние по отношение на необходими за тялото Ви вещества е голям. Между другото, тези витамини и минерали, които присъстват и в хранителните добавки, за които говорим, участват непосредствено в редица обменни процеси, включително и в разграждането на мазнините и отслабването. При техния дефицит мазнините ще се топят много по-бавно.
  • Таблетките са отслабване понижават апетита – при недостиг на микро и макроелементи първото, което „идва на ум“ на нашия организъм е да се опита да си ги „вземе“ от храната. От тук идва и постоянното чувство за глад и желанието да изядем всичко, което ни видят очите… ако прибавим и емоционалния глад, който често е свързан с определени витамини микроелементи, картинката става трагична.
  • Добавките за отслабване извеждат токсините – изгарянето на мазнините провокира изхвърлянето в кръвта на много голямо количество токсини. Витамините участват активно в тяхното неутрализиране. При отслабване, за обезвреждането на потенциално опасните за организма вещества, те са необходими в много по-голяма степен от нормалното.
  • Хранителните добавки за отслабване компенсират съпътстващите заболявания – наднорменото тегло често се съчетава с други проблеми, например със захарен диабет. В този случай е необходим голям комплекс от витамини, за да се запаси нормалното подхранване на всички тъкани на фона на високата кръвна захар.

Какви хранителни добавки се препоръчват за отслабване?

Най-често, на желаещите да отслабнат, им се препоръчват комплексни хранителни добавки. Какви вещества обикновено влизат в състава на такъв тип добавки, подпомагащи отслабването?

  • Желязо – при неговия дефицит кръвта не може да пренася нужното количество кислород, а това значи, че скоростта на метаболизма ще е понижена. Не винаги е лесно да си набавяме необходимото желязо, особено ако се ограничаваме или напълно се лишаваме от консумацията на червено месо и субпродукти.
  • Магнезий – участва в образуването на мускулни влакна. А както знаем, колкото по-големи са мускулите ни, толкова по-бързо се горят мазнините – естествен метод за отслабване. Освен това, магнезият участва в провеждането на нервните импулси. При неговия дефицит ние усещаме тревожност, напрежение, неудовлетворение и често се опитваме „да изядем“ тези емоции.
  • Хром – той е препоръчителен на всички, които обичат сладкото. Този микроелемент стимулира обмена на въглехидратите, благодарение на което се поддържат постоянните нормални нива на глюкозата в кръвта. Няма да Ви се яде толкова сладко, а и по принцип желанието да хапнете нещо ще отстъпи на втори план. Така целта към отслабването ще се приближи в пъти до вас.
  • Омега-3 мастни киселини – достатъчното количество на тези вещества при отслабване ще помогнат да намалим тягата си към мазната храна като цяло. Освен това, продуктите с омега-3 са много действени при отслабване, защото стимулират топенето на мазнините.