Да запазим перфектната си фигура през студените месеци

Зимата е точно зад ъгъла, но това не означава, че трябва да се подготвим с панталони по-голям размер и „любовни дръжки“. Зимата е възприета като „пълнеещ“ сезон, поради няколко причини.
 

Застоялият начин на живот в студените дни и малко повече хапване, особено покрай празниците. Друго, което ни успокоява са плътните дрешки, които прикриват няколкото качени килограми. Но не е задължително всяка зима да е както всички останали. За щастие има няколко трика, с които да избегнем натрупването на излишни килограми през зимата. Нашите съвети са от специалист по хранене Мишел Шевали Хедж. Ще ви разкрием тайните за идеална фигура през зимните дни.

Направете превключване на цели храни

По-студеното време може да предизвика апетита към "бели" рафинирани въглехидратни храни като хляб, бели макаронени изделия и ориз. Всичко това може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар, водещо преяждане. Вместо това изберете храни, които са в най-естествено състояние. Такива здравословни храни са кафяв ориз, киноа, бобови растения и овес. Те са богати на фибри и се смилат бавно, помагайки ви да останете по-сити за по-дълго време. В най-прясното им естествено състояние тези храни са с високо съдържание на витамини, антиоксиданти и минерали. По този начин могат да помогнат за повишаване на имунитета ни и предпазване от настинки и грип. Добър метод е да се ядат три пълнозърнести ястия на ден, включително две доброкачествени закуски, като:
 
Закуска: две яйца, поднесени на бейби спанак, покрити с доматен сок и сирене фета.
 
Втора закуска: малка шепа орехи с чаша зелен чай.
 
Обяд: печена пилешка гърда и чери домати. Може да прибавите и малка порция леща, приготвена със зехтин.
 
Следобедна закуска: Ябълка или круша и чаша зелен чай.
 
Вечеря: филе със скариди и зехтин, лимон, картофено пюре, зелен фасул и сусам задушени.

Избирайте правилните протеини

Лесно да излъжете организма, за да предотвратите натрупването на тегло. Това става като включите висококачествен, нискомаслен протеин във всяко хранене. Такива протеини са постно месо, риба, пиле, яйца и бобови растения. Тези храни имат термогенен ефект, което означава, че те помагат на тялото да изгаря мазнините по време на храносмилането. Богатите на протеини храни също спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар и балансиране на настроенията. Правилната доза е да запазите порциите протеин до размера и дебелината на дланта си. Здравословните източници на протеини включват яйца, тофу, козе мляко, агнешко и пилешко. Също така бобови растения като нахут, боб, черен боб и черен грах. 

Забележка: Когато купувате консервирани бобови растения, потърсете етикети, маркирани като без BPA, или накиснете сушени зърна за една нощ преди готвене.

Останете хидратирани

Гладът често може да бъде объркан от жаждата. Така че, ако се чувствате зле следобяд, попитайте се: колко вода пих днес? Дехидратацията може да предизвика глад, главоболие и дори запек. Така че опитайте се да пиете най-малко 2 литра вода на ден. Пиенето на леки супи, вода с лимон и билкови чайове също се броят. За допълнителен тласък, опитайте да пиете зелен чай (богат на антиоксиданти), чай от сладка папрат (за да победите желанието за захар) или канелен чай (който регулира нивата на кръвната захар).

Добавете малко подправки

Един от най-добрите начини за поддържане на здравословно тегло е да изрежете високо маслено масло или кремообразни сосове, и да овкусите храната с подправки вместо това. Добавянето на вкусни подправки, като канела, кимион, кориандър, куркума, люцерна, горчица, чесън, към вашата храна, не само ще бъде удоволствие за вашите вкусови рецептори, но и ще помогне за подобряване на здравето. Тези подправки са богати на антиоксиданти, които спомагат за изчистването на свободните радикали. Ако ви харесват люти неща то опитайте да готвите с лют червен пипер. Той ще ви помогне  да задвижите метаболизма си. Може да опитате също джинджифил и куркума, които са се доказали във времето със своите противовъзпалителни свойства.