Депресията е голям проблем при студентите. Според последните проучвания 30% от студентите се чувстват толкова депресирани, че това възпрепятства способността им да функционират, а 6% сериозно обмислят самоубийството. Това не е никак малък процент и може би е време нещата да се променят, след като медикаментите не успяват да излекуват това състояние.

Предвид относителната неефективност и евентуалните нежелани реакции към лекарствени средства за депресия, е важно да се помогне на тези млади, развиващи се хора с правилно хранене и добавки. Всеки може да стигне до извода, защо добавките са по-добра идея. В края на краищата не се депресираме, защото ни липсва Prozac или друг антидепресант. Депресията идва от липсата на нещо толкова важно като мастни киселини. Следователно трябва да бъдат набавяни с помощта на добавки, а не да бъде потискано това състояние. 

Какво представляват добавките с Рибено Масло?

В добавките от рибено масло са концентрирани дълговерижните омега-3 мастни киселини -  Ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселини (DHA). Те не съдържат липидни пероксиди, тежки метали, замърсители на околната среда и други вредни вещества. Това е и причината те да са революционизирали хранителната медицина. Огромно количество научни доказателства показват, че добавянето на рибено масло може да предотврати над 60 различни здравни състояния, включително депресия и други свързани с мозъка разстройства. Омега-3 мастни киселини са полиненаситени мазнини, отговорни за по-голямата част от работата на мозъка ни и психическото ни състояние. Fish oil съдържа преди всичко два вида Omega-3 мастни киселини - ЕРА и DHA. Те са компоненти на клетъчните мембрани и имат мощни противовъзпалителни функции в тялото.

Също така са добре известни с ползите си за сърцето. В храната, ЕРА и DHA се намират почти изцяло в мастните риби и рибеното масло. Тъй като повечето хора не консумират препоръчаните количества риба, получаването на достатъчно количество от двете киселини в организма става невъзможно. За наша радост тялото може да направи ЕРА и DHA  и от друга омега-3. Става въпрос за ALA -алфа-линоленова киселина. ALA се среща в редица хранителни източници, като орехи, ленени семена, семена от чиа, соя и соево масло. Въпреки това, хората не могат да конвертират ALA в ЕРА и DHA много ефективно. Оценките показват, че по-малко от 10% от количеството ALA, което консумирате, се превръща в EPA или DHA. Ето защо, приемането на рибено масло може да бъде добър вариант, особено за тези, които не ядат много риба, но се стремят да спечелят някои от ползите за здравето на омега-3 мастни киселини.

Според проучванията страните с висока консумация на рибено масло имат значително ниски нива на депресивни разстройства.
Значението на омега-3 мастни киселини за мозъчната функция се отнася до тяхната роля във фосфолипидния състав на нервните клетъчни мембрани. Доказано е, че ЕРА и DHA окзват влияние върху флуидността на мембраните на мозъчните клетки, невротрансмитерна синтеза, свързването на невротрансмитер и предаването на сигнал. Активността на ключовите ензими, които разграждат невротрансмитери като серотонин, епинефрин, допамин и норепинефрин. Показано е, че рибените масла, концентрирани за ЕРА и DHA, имат положителни ефекти при пациенти с депресия и биполярно разстройство (маниакална депресия). 

Проучвания с Рибено Масло:

За да се оцени ефектът от добавянето на рибено масло при младежи с депресия, било проведено двойно-сляпо проучване при 23 пациенти (78% жени) със средна възраст 20 години. Тези пациенти са имали изявени симптоми на депресия, която се установила след специално преминаване през тест. Уточнено е, че младежите не са приемали антидепресанти. Субектите са разпределени на случаен принцип в групата на плацебо (царевично масло) и рибено масло (1,4 g EPA + DHA). Тестът за оценка на състоянието им е бил направен преди приемането и отново на 21-ия ден. Резултатите показали, че има значителна разлика в състоянието на депресия между групите. При 67% от приемащите рибено масло депрсията значително намаляла.

От групата на плацебо едва 20% от пациентите били с намалено депресивно състояние. Имайки се предвид това изследване, нашият съвет е хората с депресия или лек спад в мозъчната функция да обмислят приемането на Omega-3 Fish Oil. EPA и DHA са жизненоважни за нормалната мозъчна функция и развитие. Приемането на 1000-2000 mg омега-3 мастни киселини от рибено масло на ден може да бъде добро  начало по пътя към вашето по-добро здраве. Въпреки че, рибеното масло обикновено се възхвалява за здравето на сърцето, то също има невероятно въздействие върху мозъка и психическото здраве. Според нас това е нещо, което заслужава известно внимание.