Бирената мая се произвежда от едноклетъчен организъм, който е движещата сила на производството на бира. Традиционното ѝ използване е при производството на хляб и алкохол и има отличителен горчив вкус.

Въпреки това бирената мая често се използва като хранителна добавка за консумация от човека и може да предложи редица ползи за здравето му. В допълнение към това, бирената мая е пълна с куп полезни вещества. Напоследък се наблюдава все по-голяма употреба на бирената мая в храната за кучета като добавка към техния хранителен режим. 

Защо бирената мая за кучета е толкова полезна?

Бирената мая за кучета е особено богата на витамини от група В като витамин В3, В6 и В9. Тези витамини от група В могат да насърчат здравето на козината и очите и да подобрят чернодробната функция на Вашето куче. Някои хора също вярват, че високите нива на витамини от група В намаляват безпокойството при кучетата, което е нарастващ и често срещащ се проблем. 


Важно е обаче да се отбележи, че бирената мая за кучета не съдържа витамин В12. Ето защо понякога този важен витамин се добавя допълнително към хранителния режим на Вашето куче.

Витамините от група В не са единственото нещо, което присъства в бирената мая за кучета. Също така тя се слави с високо съдържание на редица минерали като селен, хром, цинк, калий и желязо. Тези минерали са необходими за протичането на много телесни функции и процеси.

Бирената мая за кучета е богата на желязо, което се използва за производството на червени кръвни клетки, цинк, който е от съществено значение за поддържане на здрава имунна система, и хром, който може да повлияе на нивата на кръвната захар.

Вкусът ѝ допада на повечето животни, така че спокойно можете да я смесвате в храната им.

Какво количество да давате?

  • На животни до 15 кг - половин чаена лъжичка на всяко хранене.
  • На животни от 15 до 50 кг - 1 чаена лъжичка;
  • На по-тежките кучета - 2 чаени лъжички на хранене.

Рискове от приема на бирена мая за кучета:

  • Бирената мая предизвика проблеми с храносмилането при някои кучета под формата на допълнителни газове или подуване. 
  • Бирената мая може също да повлияе на някои медикаменти, които някои кучета приемат. Ако на Вашето куче се предписват такива, жизненоважно е да уведомите Вашия ветеринар какво консумира Вашето куче, особено ако включва бирена мая.