Вероятно сте чували за фибри. Но чували ли сте за инулин? Струва си да му обърнете внимание, защото тази нова съставка в хранителния блок има някои важни ползи за здравето.

Инулинът е група въглехидратоподобни вещества, открити в различни храни, от чесън, лук и праз до банани, артишок, аспержи и пълнозърнеста пшеница.Инулинът е група въглехидратоподобни вещества, открити в различни храни, от чесън, лук и праз до банани, артишок, аспержи и пълнозърнеста пшеница. Коренът от цикория е най-богатият източник на инулин, така че е и основният източник на инулин в добавки и обогатени храни. Има кремообразна и сладка текстура, така че се използва в храни като заместител на мазнини и/или захар и за подобряване на текстурата. 

Храносмилателни ползи за здравето

Историята с инулин започва със здравето на червата. Чревната среда, наречена микробиом, съдържа популация от десетки хиляди различни добри и лоши бактерии. Правилният баланс е важен за здравето на червата и за защита на организма от болести. Здравите бактерии се наричат пробиотици и включват лактобацили и бифидобактерии. Инулинът е това, което експертите наричат „пребиотик“, което означава, че той е ферментирал в стомашно-чревния тракт и поддържа здравословен микробиом, като насърчава растежа и активността на тези пробиотици. Например, инулинът може да помогне за облекчаване на запека при всички от деца до възрастни хора , може да намали стомашно-чревните инфекции и възпалението. 

Ползи от инулин

Но това е само върхът на хранителния айсберг. Инулинът е разтворимо влакно, така че забавя храносмилането и позволява въглехидратите и захарите да се освобождават бавно в кръвния поток. Това помага за стабилизиране на кръвната захар и поддържане на нормални нива на кръвната захар.

инулинът подобрява усвояването на няколко хранителни вещества, включително калций и магнезий, и може да бъде полезен за увеличаване на костната плътност. В допълнение, инулинът подобрява усвояването на няколко хранителни вещества, включително калций и магнезий, и може да бъде полезен за увеличаване на костната плътност. Запазването на най-доброто за последно - като разтворими фибри, инулинът помага за забавяне на храносмилането, повишаване на чувството за ситост и потиска апетита, така че е полезно допълнение към диетата за тези, които се опитват да поддържат форма или отслабват. 

Както всяко влакно, инулинът може да причини газове и подуване на корема, особено ако преминете към богата на фибри диета твърде рано. Ако диетата, богата на фибри, е нова за Вас, тогава пийте много вода и започнете с малка доза от 2 до 3 грама инулин на ден. Дори да усетите подуване на корема или газове, симптомите отшумяват с употребата и са най-чести, когато приемът е висок, например 30 грама на ден. Разбира се, както всяка добавка, ако имате притеснения или въпроси относно инулиновите влакна, винаги ги обсъждайте с Вашия лекар.

Инулинът е само една съставка в здравословния живот. Ще се радвате на дълъг и здравословен живот, ако имате в чинията си цветни плодове и зеленчуци, 100% пълнозърнести храни, бобови растения и други непреработени храни; запълнете хранителните пропуски с персонализирана програма за добавки, създадена специално за Вас; упражнявай се всеки ден; и спете добре.