Женските хормони и тяхното значение

Как да разберем, че хормоните ни не са в норма?

Небалансираните хормони ни създават проблеми със съня, теглото и засилват неприятното усещане от предменструалните симптоми. Освен това тялото се изтощава, ноктите започват да се чупят, а косата става все по-суха.

Когато нашите хормони: естроген, прогестерон и тестостерон са небалансирани се появява умората и излишното качване на килограми. Естествено качването на килограми може да се дължи и на проблеми с инсулина. Особено, ако присъства и по-голямо количество захар и бонбонки. Доста хора смятат, че хормоналният дисбаланс може да навреди само на нашия репродуктивен цикъл, но не е така. Хормоните са включени в много процеси в нашето тяло, включително и инсулина. Хормонът кортизол, от друга страна ни изважда извън баланс при голямо количество стрес. Когато сме под стрес продължително време, този хромон може да ни докара допълнително главоболия. Например, ако сте стресирани в продължително време, кортизол може да прибави една допълнителна тревожност към вашето състояние и проблеми със съня.

Това, което се опитваме да ви кажем е, че всеки хормон е свързан с различна телесна система. Затова е важно да знаем какво се случва с тялото ни и кой е виновен за това. По този начин могат да се вземат мерки на време и да се спестят излишни главоболия по-късно.

Естествени начини за балансиране на хормоните

Бъдете наясно с това, което консумирате. Нашият съвет към вас е да се съсредоточите максимално към това, с което се храните. Всички очевидно знаем какво е вредно и какво не. Но е в пъти по-лесно да го кажем, отколкото да го направим, нали?
И все пак ще ви дадем жокер какви храни трябва да ядете и какви не:

Увеличете здравословните мазнини. Включването на здравословни мазнини в нашата диета като авокадо, ядки и орехи помагат да се поддържа производството на прогестерон и естроген. Бонус: храненето на здравословни мазнини също ви помага да намалите апетита.

Увеличете фибрите и ферментиралите храни. Фибрите от зеленчуци и плодове както и ферментиралите храни като кисело зеле и краставички поддържат нашата храносмилателна система. Когато тя работи добре, хормоните също работят добре в комбинация с нея.

Увеличете кръстоцветните зеленчуци. Такива зеленчуци са зелето, карфиола, репички, броколи и ряпа. Те помагат при големите количества естроген в организма. Метаболизират излишъка и го „измиват“ извън организма. 

Намалете захарта и тестото. Нашият съвет е да си направите малък тест в продължение на 1-2 седмици. През това време намалете до минимум захарните изделия, хляб, десерти, бобовите растения и дори плодовете с високо съдържание на захар. Ако след тези 2 седмици се чувствате по-енергични, по-силни, по-леки и съсредоточени, то това означава, че имате дисбаланс на инсулин. Тялото ви не реагира добре на приема ви на храна с високо съдържание на захар и тестени изделия. 

Сън, сън, сън и още сън. За никой не е тайна, че храната и сънят правят борбата. Един хубав сън от 7-9 часа може да възстанови напълно тялото ни. Предполагаме, че във всяка една здравословна статия, която сте чели я има тази забележка за съня. Това е така, защото по време на покой тялото ви работи за балансиране на хормоните. Всички сме чували фразата „ Наспи се, за да пораснеш“. Това не е случайно, тъй като по време на сън тялото освобождава HGH (хормон на растежа). Когато този хормон е балансиран тялото ни се възстановява и имаме повече енергия.

Добавки които балансират хормоните

Ще започнем с адаптогенните билки. Този вид билки помагат за регулиране на стреса в тялото. Освен това ни помагат да го управляваме и ни защитават от болести причинени от стреса. Това не е единствената им сила. Те имат способността да поддържат органите, които произвеждат хормони. Такива органи са щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и дори нивата на инсулина.

Тези билки са:

  • Ашваганда е особено полезна за функцията на щитовидната жлеза. Тя се използва от край време, при свръх активни или бавни тироиди и надбъбречна умора.  Умората на надбъбречните жлези не е широко призната в западната медицина. Въпреки, че много алтернативни лекари и практикуващи признават умората на надбъбречните жлези като проблем, дължащ се на излишен емоционален, умствен или физически стрес. Когато нашите надбъбреци се преработват, за да се справят с този стрес, това може да доведе до дисбаланс в прогестерона и кортизола. 
  • Родиола ни помага да увеличим енергията си по време на стресови ситуации. Също така се казва, че намалява кортизоловите нива.
  • Свещен босилек се използва за подпомагане на регулирането на нивата на кортизол, за да се намали естествено умственият стрес и тревожност. Някои проучвания го свързват и с това, че ни помага да изхвърлим тежки метали от тялото си поради напрежение в околната среда, което може да доведе и до хормонален дисбаланс.

Етерични масла:

Етеричните масла са една чудесна идея за включване към начина ни на живот. Те притежават много различни свойства и съединения, които балансират ума, тялото, душата и хормоните. Подходящите етерични масла са:

  • Лавандулата е едно от най-популярните етерични масла, което успокоява ума. Известно е, че това масло намаля стреса и помага за по-спокоен сън. Както вече споменахме по време на сън тялото се възстановява и хормоните се балансират. 
  • Масло от мащерка е спътник в нормализиране нивата на прогестерон и неговото производство по естествен начин. Маслото дори успокоява менопаузалните симптоми. След дълъг ден е подходящ в комбинация с масло от лавандула. Двете в комбинация имат отпускащ ефект.
  • Следващото е масло от сладък градински чай. Той е способен да балансира естрогена, тъй като в състава му се съдържа фитоестроген. Познат е като помощник при предменструален синдром и при регулиране на менструален цикъл. За по-добър ефект може да бъде прилаган директно на коремната област.

Хранителните добавки и етеричните масла не са достатъчни, ако начина Ви на хранене не е здравословен. В тези случаи се препоръчват още няколко хранителни добавки, които да балансират вашите хормони.

Витамин Д – Този витамин е от изключително значение за нашия организъм. Вашето тяло определено се нуждае от него, ако не го набавяте с храна или от слънцето. Включете витамин Д на хранителна добавка към вашето меню най-вече през зимните месеци. Тогава ниските нива на този витамин могат да ви докарат сезонна депресия.

Маслото от вечерна иглика е древно средство, което се използва за подпомагане на фертилитета и предменструалните симптоми и съдържа също мастни киселини.
Пробиотиците, подобно на ферментиралите храни, помагат за здравето на червата и храносмилането и ни осигуряват здрави бактерии, които могат да помогнат за производството на хормони като грелин, лептин и инсулин.

Мака произлиза от семейството на ряпа и се използва от векове в Перу за подпомагане на фертилитета, нивата на тестостерона и намаляването на симптомите на PMS.

Много от жените изпитват симптоми на небалансирани хормони. Добрата новина е, че има многобройни начини за облекчаване на тези симптоми. В крайна сметка може да се балансира производството на хормони с много различни природни средства и добавки. Както при всеки нов метод на билки и уелнес, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да ги добавите към вашата диета и ежедневие