Между всички тенденции в TikTok и разглеждане на рутинни процедури за знаменитости, ние винаги сме на мисия да тестваме и изпробваме най-новото и най-доброто в сцената на красотата. Но по-често тези „нови“ хакове и трикове не са толкова иновативни, колкото си мислим. Отделете няколко минути, за да прочетете историческата хронология за това колко от нашите любими навици за грижа за кожата са се появили и ще откриете много от тези модерни съставки и ритуали за грижа за кожата, които изглеждат нови за нас, но имат корени в други култури от векове. Като се има предвид масовото влияние, което корейската козметика има, вероятно не е изненадващо, че дължим кредит на Азия за много от продуктите, които зареждаме отново и отново.

Двойно почистване

Отварящият механизъм за легендарната 10-стъпкова грижа за кожата на K-beauty, двойното почистване, се превърна в основен елемент, като се има предвид, че това е най-добрият начин да се уверите, че цялата мръсотия по кожата Ви наистина е изчезнала след измиване на лицето. Двойното почистване е чудесен начин да премахнете грима и слънцезащитния крем по-ефективно, без да използвате груби почистващи препарати.

Като се има предвид масовото влияние, което корейската козметика има, вероятно не е изненадващо, че дължим кредит на Азия за много от продуктите, които зареждаме отново и отново.Според докладите практиката произлиза както от Корея, така и от Япония. Японските гейши биха почистили двойно, за да разтворят напълно белия си грим. Идеята е да се използва първо почистващ препарат на маслена основа или почистващ балсам за премахване на водоустойчив грим или слънцезащитен крем, последван от почистващ препарат на водна основа за отстраняване на останалите примеси.

Корен от женско биле

Известна още като Gan Cao, което означава „сладък корен“, тази билка е основен продукт в традиционната китайска медицина. Билкарите подхранват неговите противовъзпалителни свойства като начин за подобряване на храносмилането и лечение на болки в гърлото. Тъй като е и антимеланогенен, в грижата за кожата най-често се използва за озаряване на кожата и подобряване на хиперпигментацията. Това обаче може да осигури и някои ползи за възпалителни състояния като екзема и акне. Корен от женско биле се препоръчва като безопасен избор при бременност за премахване на тъмни петна и неравномерен тен, може би като алтернатива на ретинола. 

Гуа Ша

Вероятно сте виждали инструменти за Gua Sha навсякъде в Instagram от розов кварц или нефрит, но този традиционен китайски ритуал датира от 220 г. Практиката, чието име буквално означава „изстъргване на пясък“, включва физическо изстъргване на кожата, за да се насърчи лимфният дренаж и да се подобри притока на кръв. Експертите по традиционна китайска медицина също вярват, че гуа ша може да помогне за преместването на застояла енергия, известна още като чи/чи, балансирайки нашите системи и освобождавайки напрежението. 

Традиционно гуа ша се извършва върху тялото, но съвременните адаптации на практиката се простират и върху лицето, като се използват за намаляване на подпухналостта, формата на лицето и дори за озаряване на кръговете под очите. Въпреки че няма много научни доказателства, които да подкрепят тези ползи, мнозина смятат, че гуа ша е успокояваща част от техния режим на грижа за кожата, независимо от това. 

Нефритен валяк

Друг популярен инструмент за грижа за кожата с азиатски корени е нефритения валяк. Този „небесен камък“, както го наричат от хиляди години в Китай, е изобретен по време на династията Цин като форма на масаж на лицето. Този естетически приятен инструмент включва търкаляне на нефрит с движение нагоре по лицето. Подобно на гуа ша, нефритовите ролки се рекламират за способността им да подобряват лимфния дренаж и да намалят подпухналостта поради естествената прохлада на камъка. Те също са успокояващ начин за нанасяне на серуми, масла и кремове. 

От научна гледна точка ниските температури могат да бъдат доста приятни за намаляване на възпалението (което е още една причина, поради която много съхраняват инструменти за лице в хладилника) и много експерти определят ползите за кожата от масажа на лицето. Масажите с нефритен валяк са високо оценени в азиатската култура за намаляване на стреса и насърчаване на по-добра циркулация на кожата и тялото, правейки нефритовите ролки и акупунктурата толкова популярни.

Женшен

Тази билка се рекламира от 196 г. сл. н. е., когато ползите ѝ са написани в ранен текст за традиционна китайска медицина. Това е бавно растящ корен, първоначално открит в Азия, който отнема 6 години за прибиране на реколтата. Докато ранната му употреба е била по-лечебна, днес експертите на K-beauty се кълнат в женшена за способността му да възстановява стегнатостта на кожата, да предотвратява преждевременното стареене, да потушава възпалението и да контролира омазняването. Често се сравнява с кафето заради неговите енергизиращи способности, засилване на кръвообращението и подмладяване на уморения тен.

Оризова вода

От Япония до Корея и до Индия, оризовата вода е била добре пазена тайна в азиатската култура от векове. Тази чиста съставка се създава чрез добавяне на вода към чист ориз, разбъркване, източване на зърната и използване на остатъчната млечна течност като част от вашата рутинна грижа за кожата. Корейците го използват като тонер, практикуващите аюрведа се кълнат в способността му да лекува екзема, а японците го използват по време на периода Хейан за укрепване и удължаване на косата.

Оризовата вода съдържа множество пептиди, антиоксиданти и други биоактивни вещества. Тя помага за хидратиране, озаряване и успокояване на възпалената кожа. Доказано е също, че ферментиралият ориз подобрява признаците на стареене. 

Куркума

Забавен факт: Живият оранжев и жълт оттенък на тази подправка спомага за увеличаването на търговията между Индия и Азия около 800 г., тъй като е била използвана за боядисване на дрехите на будистки и индуски свещеници и монаси. 

В днешно време можете да отпиете от куркумата под формата на лате, да я използвате по време на готвене или да, да я нанесете върху лицето си. Куркумата е ултра изсветляваща, изравняваща тона и намаляваща обезцветяването. Куркумата също има противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства, което я прави чудесно допълнение към Вашата грижа за кожата, ако се борите с акне или суха кожа.

Охлювен муцин

Гелообразната консистенция работи чудесно за овлажнители, доказано е, че помага за възстановяване на щети, намалява зачервяванията и дори помага за акне.Да, правилно сте прочели: тази съставка, извлечена от истински охлюви, е основна съставка, когато става въпрос за K-beauty. Знаем, че звучи отвратително, но муцинът от охлюв може да Ви помогне да постигнете тази естетика на „стъклена кожа“, която много от нас харесват. Гелообразната консистенция работи чудесно за овлажнители, доказано е, че помага за възстановяване на щети, намалява зачервяванията и дори помага за акне.

Есенция и ампули

Много от нас прилагат правилния ред за грижа за кожата, но ако следвате корейската козметика, може да срещнете непознат термин като есенция или ампула, които не са толкова повсеместни в западната култура. Есенцията е като течен серум. Тази „вода за красота“, както понякога я наричат, има лека, водниста консистенция. Въпреки че може да изглежда подобно на „тонер“, есенцията е хидратираща и съдържа активни съставки в по-високи концентрации, подобни на серум. Есенцията осигурява допълнителни ползи за кожата (хидратация, изсветляване и т.н.), които не присъстват в рутината за грижа за кожата. 

Ампулите, от друга страна, са много сходни по вид и усещане със серумите. Ключовата разлика е, че ампулите са склонни да имат много високи концентрации на мощни съставки, като витамини. Точно като серум, ампулите често се използват за насочване към специфични кожни пблеми, като акне или бръчки.